Osladova rožarica* (Allantus (Emphytus) calceatus)

  • Domov
  • Osladova rožarica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Allantinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli logi z bogato vegetacijo, visoko steblikovje, vlažni travniki, osladovje

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, bleščeče črno, z oranžnordečim pasom na 4. in 5. segmentu zadka. Glava je široka, oči so dokaj velike, razvita so tudi očesca (ocelli) na temenu. Tipalnice so črne, drobnočlenaste, zelo rahlo nazobčane. Oprsje je bleščeče črno. Krila so prosojna, dobro ožiljena, pterostigma (robno žilno okence) je temna, ozka in podolgasta. Zadek je vitek, proti koncu koničast, s širkoim oranžnordečim pasom, na bazalnem delu sta dve drobni bledorumeni piki. Noge so živo oranžne ali rumenkaste, le bazalni členki (obrtec - coxa) so črni in belo pasasti, tudi stopalca so temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila/maja do junija, pogosto se zadržujejo v nizki podrasti, predvsem samice, ki iščejo primerne rastline, za odlaganje jajčec. Hranilne rastline ličink - pagosenic so različne rožnice (Rosaceae), predvsem zdravilna strašnica (Sanguisorba officinalis) in brestovolistni oslad (Filipendula ulmaria). Ličinke so sivozelene, po spdonji strani umazano bele, z veliko, oranžnorumeno glavo, ki ima temno črto po temenu. Hranijo se z listi in poganjki, zabubijo se v steblih rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnonoga rožarica* (Allantus rufocinctus) - ločkova grizlica (Dolerus ferrugatus) - lakotova grizlica (Aglaostigma aucupariae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti