Temna kamnica* (Ecdyonurus venosus)

  • Domov
  • Temna kamnica*

Družina: ploskoglavke* (Heptageniidae)

Red: enodnevnice (Ephemeroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14 mm (telo); 25-35 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: bistri in hitri (hudourniški) potoki v gričevnatih predelih

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, večinoma rdečerjavo. Oči so pri samcih na zgornji strani "turbansko" povečane (izbuljene), temne. Oprsje je pri samcih pogosto črnikasto. Sprednja krila so precej velika, drobno mrežasto žilnata (prečne žile so številne in izrazite, zato krila mestoma delujejo temno), zadnja krila so mnogo manjša, s temnejšim, zabrisanim robom. Zadek je večinoma rdečerjav, s temnejšimi pasovi, ki so ob bočni strani trikotno razširjeni. Na koncu zadka se nahajata 2 dolga, nitasta izrastka (cerka). Noge so večinoma svetle s temnejšimi lisami, pri samcih so sprednje noge močno podaljšane, temne.

Vrste tega rodu so si med seboj zelo podobne in jih je med seboj zelo težko razločevati!

 

Ličinke: telo je plosko, 10-14 mm dolgo, v sprednjem delu razširjeno, temnorjavo marmorirano in lisasto. Glava je skoraj okrogla, ščitasta, z velikimi očmi, ki so nameščene na zgornji strani glave. Oprsje (toraks) je temno, ob straneh podaljšano v "krilata" izrastka (značilno samo za ta rod!). Zadek je vitek, ožji od oprsja, lisast in marogast, pogosto s svetlejšim vzorcem po hrbtni strani, v sprednjem delu s 7. listastimi trahealno-škržnimi izrastki. Na koncu zadka so 3 nitasti izrastki (cerki), ki so na bazi pogosto svetlejši. Noge imajo precej sploščena stegenca, ki imajo značilne marogaste vzorce (večina ličink tega rodu ima zelo podoben vzorec na nogah).

 

Obnašanje in razvoj: letno se lahko pojavljata dve generaciji. Odrasli prve generacije so aktivni v aprilu in juniju, druga generacija pa je aktivna od julija do oktobra. Odrasli osebki se večinoma spreletavajo v bližini potokov, kjer iščejo partnerje, samice pa tam odlagajo jajčeca. Ploske ličinke so prilagojene na življenje v hitro in srednje tekočih potokih (reofilne vrste), kjer živijo pod kamni. So zelo gibčne, hranijo se večinoma z organskim drobirjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): velika kamnica* (Ecdyonurus torrentis) - svetlolisasta kamnica* (Ecdyonurus forcipula) -  jesenska kamnica* (Ecdyonurus dispar) - lisasta kamnica* (Ecdyonurus insignis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti