Belopasasti nežni skakač* (Entomobrya dorsalis)

  • Domov
  • Belopasasti nežni skakač*

Družina: nežni skakači* (Entomobryinae)

Red: skakači (Collembola - Entomobrymorpha)

Razred: pražuželke (Entognatha)

Velikost: 3-5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, parki, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: telo je podolgasto, valjasto, precej temno rjavo do skoraj črnorjavo, z značilnimi belimi pasovi na delu zadku. Glava je okroglasta, temna. Tipalnice so nitaste, iz 4. členkov, večinoma rumenkaste ali svetlorjave, mnogo krajše od telesa. Oprsje je gosto poraslo s črnimi, togimi ščetinami, na zadnjem delu z belim pasom. Sprednji del zadka je svetlejši, bolj rumenkast (zato daje videz sedla), obroblja ga polkrožen bel pas, zadnji del zadka je črnikast, na koncu je na vsaki strani šop belih lusk, celoten zadek je gosto prekrit s ščetinami. Noge so rumenkaste ali rjavkaste, pogosto s temnejšimi stegenci.

 

Samica: je svetlejša, nekoliko bolj rumenkasta ali sivkasta od samca, brez jasno prepoznavnih belih pasov. Tipalnice in noge so pogosto temno lisaste, sicer rumenkaste ali rjavkaste. Ščetine na telesu so svetlejše in jih je manj kot pri samcu.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pogosto nahajajo na deblih dreves, kjer s površine strgajo enocelične zelene alge, morda se hranijo tudi z drobnimi glivicami in lišaji, ki prekrivajo debla dreves. Za mnoge predstavnike skupine skakačev je značilen poseben "skakalni organ" - furkula, ki se nahaja na koncu zadka in je zapet pod trebušno stran s pomočjo posebnega organa, imenovanega retinakul (oz. tenakul). Ob sprožitvi se furkula sprosti kot vzmet in udari ob podlago, da osebek poskoči v zrak in vstran od morebitne nevarnosti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pasasti pisani skakač* (Orchesella cincta) - panonski vitki skakač* (Orchesella pannonica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti