Panonski pisani skakač* (Orchesella pannonica)

  • Domov
  • Panonski pisani skakač*

Družina: nežni skakači* (Entomobryinae)

Red: skakači (Collembola - Entomobrymorpha)

Razred: pražuželke (Entognatha)

Velikost: 2.5-5 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: vlažna mesta v gozdovih, pod kamni, med mahom, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej variabilno obarvani, pisani, večinoma z rjavimi in rumenkasti vzorci. Telo je vitko, podolgovato, valjasto, poraslo s ščetinami. Glava je okrogla, temna, na njej je par sestavljenih pikčastih oči. Tipalnice so nitaste, dokaj dolge, sestavljene iz 4 členkov, enovito rumenkaste ali rdečkasto rjave, le bazalni členek je črn. Vzdolž oprsja in zadka poteka svetel rob, ki omejuje vilasto razcepljeno črto, ki se pri koncu zadka razširi (lahko tudi manjka ali je delno naznačena). Zadek je večinoma rumenkast ali rdečerjav, na sprednjem delu s temnim "sedlom" in tudi zadnji del je temno "sedlast" ter s polkrožno belo obrobo, konica zadka je pogosto s temnima pikama ob straneh. Noge so svetle, večinoma lisaste so stegenca zadnjih nog.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je večinoma talna, v glavnem se zadržuje na vlažnih in temnejših mestih, pogosto pod kamni, razpadajočem lesu ali pod mahovi. Hranijo se z razpadajočim rastlinskim materialom. Za mnoge predstavnike skupine skakačev je značilen poseben "skakalni organ" - furkula, ki se nahaja na koncu zadka in je zapet pod trebušno stran s pomočjo posebnega organa, imenovanega retinakul (oz. tenakul). Ob sprožitvi se furkula sprosti kot vzmet in udari ob podlago, da osebek poskoči v zrak in vstran od morebitne nevarnosti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pasasti pisani skakač* (Orchesella cincta) - navadni pisani skakač* (Orchesella flavescens) - belopasasti nežni skakač* (Entomobrya dorsalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti