Velika polžja pijavka* (Glossiphonia complanata)

  • Domov
  • Velika polžja pijavka*

Družina: ploske pijavke* (Glossiphoniidae)

Red: žrelaste pijavke* (Rhynchobdellida)

Razred: sedlaši (Clitellata)

Velikost: 1-3 cm

Razširjenost: raztreseno, lokalno

Življenjski prostor: vodni jarki in kanali, bistri potočki, redkeje v večjih stoječih vodah, kot so mrtvice in mlake

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je s hrbtno-trebušne strani izrazito sploščeno, večinoma rjavo, olivno ali zelenkasto, s svetlimi lisami (še posebej ob robu telesa), sestavljeno iz zelo ozkih kolobarjev (anulov). Vzdolž hrbtnega dela poteka dvojna, temnorjava črta, ki je mestoma prekinjena in se večinoma razteza od glave do konca telesa. To se ob krčenju močno razširi in je lahko jajčaste oblike (takrat so lahko svetle lise izrazitejše). Sprednji del z glavo je precej ozek (prisesek je zelo droben), na njem so trije pari pikastih oči, nameščeni drug za drugim (občasno se lahko med seboj zlijejo). Zadnji (posteriorni) prisesek je precej večji od sprednjega in je pogosto skrit na podtrebušnem delu. Rob telesa je precej nežen in plitvo valovit.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta zajeda pretežno sladkovodne polže, kot so mlakarji, občasno tudi maloščetince iz rodu Tubifex. Žrelo lahko iztegne in ga zasadi v mehke dele žrtve, iz katerega nato sesa telesne tekočine. Predvsem v zimskem času pleni manjše vodne nevretenčarje, kot so ličinke žuželk in vodni oslički (Asellus aquaticus). So slabi plavalci in raje lezejo s pomočjo priseskov po vodnem dnu. Vrsta je obojespolnik (hermafrodit). Oploditev partnerjev poteka s pomočjo pseudospermatoforjev. Že po tednu dni lahko oplojena žival izleže 3 do 4 manjše kokone z jajčeci (teh je od 2 do 30 na kokon) na kamne ali drugo podlago. Odrasli osebki varujejo kokon s svojim ploskim telesom pred vodnimi polži, ki so potencialni plenilci njihovih jajčec. Ličinke so sprva do 1 mm velike in so že po dobrem tednu podobne odraslim. Ob izleganju se prisesajo na trebušno stran svojega starša, ki jih prenaša naokrog nekje 2 do 3 tedne, nakar ga mlade pijavke zapustijo (starš se v tem obdobju ne hrani). Mlade pijavke zajedajo pijavke drugih vrst, njihova žrtev je pogosto osmerooka žrelasta pijavka* (Erpobdella octolucata). Šele kasneje zajedajo vodne polže.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sivorjava polžja pijavka* (Glossiphonia concolor) - svetla polžja pijavka* (Glossiphonia nebulosa) - mala polžja pijavka* (Alboglossiphonia heteroclita).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti