Mala polžja pijavka* (Alboglossiphonia heteroclita / Glossiphonia heteroclita)

  • Domov
  • Mala polžja pijavka*

Družina: ploske pijavke* (Glossiphoniidae)

Red: žrelaste pijavke* (Rhynchobdellida)

Razred: sedlaši (Clitellata)

Velikost: 1-3 cm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: manjše mlake, vodni kanali in jarki, mrtvice ter druge stoječe vode

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je s hrbtno-trebušne strani izrazito sploščeno, bledikasto prosojno, vzdolžno rjavkasto progasto in s temnejšimi črticami na hrbtnem delu. To se ob krčenju plosko razširi in je lahko jajčaste oblike (takrat so lahko svetle lise izrazitejše). Sprednji del z glavo je precej ozek (prisesek je zelo droben), na njem so trije pari pikastih oči, nameščeni drug za drugim (občasno se lahko med seboj zlijejo, zato je videti, da sta le dva ali ptirje pari). Zadnji (posteriorni) prisesek je precej večji od sprednjega in je pogosto skrit na podtrebušnem delu, je prosojen in pikčast. Rob telesa je precej nežen, prosojen in raztreseno pikčast.

 

Obnašanje in razvoj: osebki so predatorji in lovijo manjše vodne živali, predvsem mlade polže, izopodne rakce in maloščetince. So slabi plavalci in se večinoma zadržujejo na dnu voda, kjer prežijo na potencialni plen. Vrsta je obojespolnik (hermafrodit). Oploditev partnerjev poteka s pomočjo pseudospermatoforjev.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mlečnata polžja pijavka* (Alboglossiphonia hyalina) - velika polžja pijavka* (Glossiphonia complanata) - sivorjava polžja pijavka* (Glossiphonia concolor) - svetla polžja pijavka* (Glossiphonia nebulosa)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti