Gredljasti jajčasti rilčkar* (Otiorhynchus scaber)

  • Domov
  • Gredljasti jajčasti rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Otiorhynchini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-10 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, logi, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je v sprednjem delu podaljšana v širok, kratek rilček, ki je pri očeh večinoma rahlo zožen ali tako širok kot preostali del. Tipalnice so nad dolgim bazalnim členkom kolenčasto prelomljene, večinoma sivorjave. Oprsje je zaokroženo, izrazito bradavičasto, sivo- ali temnorjavo, prekrito s svetlejšimi luskicami, spredaj široko kot glava, v zadnjem delu ožje od pokrovk. Te so jajčaste, zaobljene, najširše pred sredino, proti dnu rahlo koničaste, sivo- ali rdečerjave, vzdolžno grebenaste, bradavičaste, pogosto temno "šahasto" lisaste, v zadnjem delu vzdolž grebenov porasle s togimi ščetinicami. Noge so precej dolge, so enako obarvane kot ostalo telo, stegenca so nekoliko krepkejša, brez izrazitejših trnov, goleni so na koncu rahlo razširjene. Zelo variabilna vrsta!

 

Obnašanje in razvoj: za vrsto je značilna partegoneza (razvoj jajčec brez oploditve s semenčeci). Odrasli so večinoma aktivni od maja do začetka avgusta. Ker imajo med seboj združene pokrovke, ne morejo letati. Pogosto se zadržujejo v nizki podrasti ali na listju dreves, ob nevarnosti otrpnejo in padejo na tla. Hranijo se z rastlinskimi poganjki in listi različnih listavcev. Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninicami rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): avstrijski jajčasti rilčkar* (Otiorhynchus austriacus) - slečev jajčasti rilčkar* (Otiorhynchus singularis) - lucernin jajčasti rilčkar* (Otiorhynchus ligustici).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti