Črnoroba steblikovka (Leptophyes boscii)

  • Domov
  • Črnoroba steblikovka

Družina: srparice (Phaneropteridae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 16-20 mm (samica), 13-18 mm (samec)

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: gozdni robovi, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: pretežno zeleno obarvane kobilice z zakrnelimi pokrovkami. Glava je zelena, tudi oči so zelenkaste, tipalnice so nitaste, vsaj 3-krat tako dolge kot telo, drobno črno pikčaste. Oprsje je široko sedlasto, zeleno, ob straneh s širokim, belim robom, ki se vleče še naprej vzdolž zadka. Pokrovke in krila so močno reducirana, kratka, pokrovke so rjavkaste, s črnima, polmesečastima lisama ob straneh. Zadek je pri samicah nekoliko krepkejši kot pri samcih, zelen, ob straneh belo obrobljen (pogosto je pod belo obrobo še črna linija). Noge so zelo dolge, vitke, v celoti zelene in drobno črno pikčaste. Samice imajo na koncu zadka kratko, široko in srpasto ukrivljeno leglico, samčki imajo dva rdeča, kleščasta izrastka (cerka).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se večino časa zadržujejo na obronkih gozdov v grmovju in nizkem drevju, zato jim v angleško govorečih deželah pravijo tudi "bush-crickets". Aktivni so nekje od julija do septembra, hranijo se z rastlinsko hrano. Vrsta je ponekod po Evropi ogrožena zaradi izginjanja ustreznih habitatov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pikčasta steblikovka (Leptophyes punctatissima) - beloroba steblikovka* (Leptophyes albovittata) - dolgolegla steblikovka (Leptophyes laticauda).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti