Pikčasta steblikovka (Leptophyes punctatissima)

  • Domov
  • Pikčasta steblikovka

Družina: srparice (Phaneropteridae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-18 mm

Razširjenost: raztreseno, lokalno

Življenjski prostor: grmovna mesta, obronki gozdov, svetli logi, travniki

Ogroženost vrste: vrsta je morda ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je zeleno, fino drobno črnopikčasto, precej čokato in zavaljeno, s široko srpasto leglico in skoraj zakrnelimi krili. Ob straneh glave in oprsja poteka bela proga. Oči so rdečkaste, tipalnice so zelo dolge tanke in nitaste, nekoliko daljše od telesa. Oprsje je po zgronji strani plosko, skoraj kvadratasto in rahlo trnato iztegnjeno. Krila so zelo drobna, skoraj neopazna, zelena , pogosto rjavo obroljena. Zadek je krepak, zelen, pogosto s svetlo hrbtno črto (časih je ta rjavkasta). Leglica je upognjena navzgor, precej krepka, široka in od strani sploščena. Nohe so zelene, črnopikaste (manj kot telo), kolenca, goleni in stopalca so pogosto rumenkastorjava.

 

Samec: je manjši od samice, s široko sivo- do rdečerjavo progo (v splošnem je bolj rjavkast), ki poteka od oprsja do konice zadka in je na oprsju belo obrobljena. Krila so rahlo večja kot pri samici in so rjavkasta. Na koncu zadka se namesto leglice nahajata stranska, rjava trnata izrastka (na konici sta kavljasto ukrivljena) in sta del kopulacijskega organa.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od julija vse do novembra in se večinoma zadržujejo med grmovjem ali v spodnjih delih krošenj. Hranijo se z listi in poganjki rastlin. Nimfe (mladostni osebki) so v prvih stadijih izraziro črno pikčaste, še posebej tipalnice. Pri mladih samcih sta trnata izrastka na koncu zadka bolj belkasta, kratko koničasta in skoraj ravna.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnoroba steblikovka (Leptophyes boscii) - pirenejska nežnica* (Isophya pyrenaea) - nekatere vrste lepotk (Poecilimon).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti