Smokulja (Coronella austriaca)


Družina: goži (Colubridae)

Red: luskarji (Squamata)

Razred: plazilci (Reptilia)

Velikost: 60-75 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: suha travišča, vinogradi, svetli logi, ob vodah, mestoma se zateče tudi v zapuščene stavbe

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je v osnovi večinoma (rdeče) rjavo ali sivo, pogosto tudi umazano belo, s serijo majhnih, temnih lis (te so pri glavi rdečkastorjave in črno obrobljene), ki potekajo vzdolž trupa vse do repa (zelo variabilne). Včasih se lahko lise med seboj prečno povežejo v vzorec, ki na hitro spominja na vzorec pri kobranki (Natrix tesselata) ali gadu (Vipera berus). Glava je dokaj majhna v primerjavi z ostalim delom telesa, čokato trikotna, na bazi rahlo razširjena, na temenskem delu je značilna, "kroni" podobna lisa. Oči so nekoliko udrte, rumene in imajo okrogle, črne zenice in značilno čezočesno progo, ki se nadaljuje pod glavo in vrat.

 

Mladi osebki: imajo izrazitejšo in temnejšo čezočesno progo, pogosto so bolj rdečkasto obarvani (še posebej po trebuhu) in tudi lisa na zadnjem delu glave je pogosto izrazitejša.

 

Obnašanje in razvoj: ta precej agresivna, a nestrupena vrsta kače, se vglavnem prehranjuje z manjšimi vretenčarji, predvsem drugimi plazilci, loti pa se tui manjših glodavcev in dvoživk, včasih tudi rib. Je namreč tudi dobra plavalka, čeprav ni vezana na vodna okolja in jo pogosto najdemo tudi v zelo suhih habitatih. Samice so ovoviviparne, kar pomeni, da se jajčeca v njihovih telesih razvijajo do izvalite mladičev, ki jih nato "skotijo" žive. Vrsta je marsikje nazadovala zaradi izginjanja primernih habitatov, pogosto pa jo ljudje ubijejo, ker jo zamenjajo za strupene vrste.

 

Podobne vrste: kobranka (Natrix tesselata) - južna smokulja (Coronella girondica) - progasti gož (Elaphe quatorlineata) - belica (Coluber gemonensis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti