Navadna mrežekrilka* (Oligostomis reticulata)

  • Domov
  • Navadna mrežekrilka*

Družina: tulčarice* (Phryganeidae)

Red: mladoletnice (Trichoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm (dolžina telesa); 27-34 mm (razpon kril)

Razširjenost: precej redko

Življenjski prostor: bistri, počasi tekoči potočki v gričevnatih predelih

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki in prepoznavni po rjavkastorumenih krilih, ki imajo gosto črno mrežasto strukturo. Telo je črno, pri glavi in ob oprsju poraslo z rumenkastimi dlakami, tipalnice so nitaste, temne, krajše od kril. Krila so v mirovanju strehasto zložena nad telo, sprednja krila so rumenorjava, z izrazito črno mrežasto risbo (nekaj večjih, kvadratastih lis se nahaja na zunanjih robovih kril), zadnja krila so prav tako rumenkasto rjava, z zelo malo mrežaste strukture v zunanjem delu kril, zunanji rob kril je temno obrobljen. Noge so črne.

 

Ličinka (z opisom tulca): odrasle ličinke imajo svetlo telo in dokaj veliko, rumenorjavo glavo, s temnejšo, vilasto liso na osrednjem delu ter manjšo temno liso ob straneh. Oči so drobne, tudi čeljusti so majhne. Sprednji oprsni segment je sklerotiziran, krepak in temno obrobljen, ostala dva sta mehka in belkasta. Zadek je belkast, porasel s temnimi ščetinami ter s škržnimi filamenti. Tulec je raven, sestavljen iz ozko kvadratastih koščkov rastlinja, ki so med seboj zlepljeni enakomerno v krogih (dolžina tulca okrog 2 cm).

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je v mnogih delih Evrope močno ogrožena in nazaduje. Odrasli so aktivni od aprila do maja in letajo čez dan. Večinoma se zadržujejo ob potočkih, kjer so živeli kot ličinke. Samice odlagajo jajčeca na rob potokov. Ličinke se hranijo z drobnimi algami, sedimentom in odmrlimi rastlinskimi deli. Njihov razvoj traja od oktobra do februarja, zabubijo se nekje v marcu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): barjanska okenčarka* (Hagenella clathrata) - pikčasta mladoletnica (Philopotamus ludificatus) - dvopikčasta močvirjevka* (Limnephilus bipunctatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti