Barjanska okenčarka* (Hagenella clathrata)

  • Domov
  • Barjanska okenčarka*

Družina: tulčarice* (Phryganeidae)

Red: mladoletnice (Trichoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm (dolžina telesa); 25-35 mm (razpon kril)

Razširjenost: zelo redko, lokalno

Življenjski prostor: mokrotni travniki, močvirja in barja

Ogroženost vrste: vrsta je močno ogrožena

Varstveni status vrste: ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki in prepoznavni po rumenorjavo mrežasti strukturi kril, ki so črna. Glava in telo sta črna, pipalke so rumenkaste, tipalnice so nitaste, dokaj toge, temne, krajše od kril. Krila so v mirovanju strehasto zložena nad telo, sprednja krila so rumenorjava, z izrazito črno mrežasto risbo (krila so lahko svetal ali zelo temna). Zadnja krila so svetlejša, brez mrežaste strukture, s temnejšimi, večjimi lisami ob zunanjem robu ter s temnejšo, delno zabrisano liso v osrednjem delu. Noge so rumenkastorjave, le stegenca so temnejša.

 

Ličinka (z opisom tulca): starejše ličinke imajo dokaj veliko, rumenorjavo glavo, s temnejšo liso na sprednjem delu in drobne, a krepke čeljusti, oči so drobne. Noge so rumenkaste, na koncu kavljaste, srednji par je najdaljši. Telo je svetlo, poraslo z belkastimi šržnimi filamenti. Tulec je raven, sestavljen iz ozko kvadratastih koščkov rastlinja, ki so med seboj zlepljeni enakomerno v krogih (dolžina tulca okrog 2 cm).

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je v večjem delu Evrope močno ogrožena in nazaduje zaradi izginjanja ustreznih habitatov (to so v glavnem šotna in nizka barja ter oligotrofna mokrotna stožkovja). Pri nas se vrsta pojavlja na zamočvirjenih predelih z mokrotnimi travniki. Ličinke živijo v vodnih kotanjah in jarkih na travnikih ali ob njih.  Hranijo se z vodnim rastlinjem ter manjšimi vodnimi nevretenčarji, odrasle živali se ne hranijo. Letati začnejo nekje v aprilu in maju.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna mrežekrilka* (Oligostomis reticulata) - pikčasta mladoletnica (Philopotamus ludificatus) - dvopikčasta močvirjevka* (Limnephilus bipunctatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti