Pasasta bukova trepetavka* (Melangyna cincta / Meligramma cincta)

  • Domov
  • Pasasta bukova trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: svetli listnati gozdovi, gozdni robovi, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: z značilno "osasto" obarvanim, ozkim zadkom. Glava je široka, z velikimi, rdečerjavimi očmi (te se pri samcih dotikajo, pri samicah so razločno oddaljene) in betičastimi, svetlimi tipalnicami. Oprsje je enovito kovinsko bronasto bleščeče, ob robovih poraslo z rumenkastimi dlakami. Ščitek (scutellum) je polkrožen, rumen. Krila so prosojna, tako dolga kot zadek, pterostigma (obarvano žilno okence) je neizrazita, ozko podolgasta. Zadek je ozko podolgast ter rahlo koničasto zožen, rumen, s črnimi, skoraj vzporednimi prečnimi pasovi (prvi pas je v obliki peščene ure, predzadnji pas na koncu zadka je trikoten). Noge so v celoti rumenkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprila do novembra, z viškom v maju. Ob sončnih dneh radi posedajo po rastlinah. Ličinke živijo predvsem na bukvah (Fagus spp.), a tudi na drugih listavcih, kjer se hranijo z ličinkami nekaterih listnih uši, kot je npr. bukova listna uš (Phyllaphis fagi).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temna trepetavka* (Epistrophe melanostoma) - velika vrtna trepetavka* (Syrphus ribesii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti