Rana temna legionarka* (Beris chalybata)

  • Domov
  • Rana temna legionarka*

Družina: bojevniške muhe (Stratiomyidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi in logi, gozdni robovi, mejice, travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: dokaj vitka, s kovinsko temnozelenim oprsjem in rumenkastimi nogami. Glava je široka, oči so zelenkastordeče, med seboj razločno razmaknjene, tipalnice so temne, betičaste. Oprsje je zaobljeno, ščitek (scutellum) ima 6 trnov (značilno za ta rod). Krila so nekoliko temnejša, z dobro vidno črno pterostigmo (temno žilno okence). Zadek je temen. Noge so skoraj v celoti rumenkaste, temna so le stopalca.

 

Samec: od samice se dobro loči po večjih očeh, ki se med seboj stikajo, je tudi temnejši. Noge so temnejše, rdečerjave, prvi členek stopalc na zadnjih nogah je močno odebeljen.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo nekje od aprila do junija, večinoma se sončijo po nizki podrasti. Hranijo se z nektarjem in pelodom. Ličinke živijo v razpadajočem rastlinskem materialu v tleh, s katerim se tudi hranijo. Zabubijo se čez zimo, spomladi se izležejo kot odrasli osebki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kovinskozelena ježasta muha* (Actina chalybea) - dolgoroga temna legionarka* (Beris geniculata) - rumenonoga temna legionarka* (Beris morrisii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti