Kovinskozelena ježasta muha* (Actina chalybea)

  • Domov
  • Kovinskozelena ježasta muha*

Družina: bojevniške muhe (Stratiomyidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7.5-8.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: senčni logi, poplavni gozdovi, mejice, grmovnata mesta, močvirni predeli

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: skoraj v celoti so črni, le oprsje (toraks) je bleščeče kovinsko zeleno. Glava je dokaj velika, dlakava, široka, z zelenimi, kratkodlakavimi očmi, ki so pri samicah razločno razmaknjene, pri samcih pa so zbližane, a se med seboj ne dotikajo. Tipalnice so črne, na vrhu brez nitastih izrastkov (arist), palpi (obustni segmenti) so dobro vidni. Oprsje ima na spodnjem delu 4 črne trne. Krila so temna, v mirovanju plosko položena vzdolž zadka, z razločnimi žilami in veliko, temno pterostigmo. Zadek je sploščen, temen, dlakav. Noge so pri samcih v celoti črne, pri samicah so stegenca rumenkasta oz. oranžna, le ob kolencu so črna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila do junija, predvsem v sončnih dneh radi posedajo po listih in travah. Večinoma jih najdemo v bolj senčnih in vlažnejših habitatih. Ličinke živijo v tleh, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rana temna legionarka* (Beris chalybata) - dolgoroga temna legionarka* (Beris geniculata) - široka zelena bojevničarka* (Chloromyia formosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti