Krepkožilna dlakavica* (Bibio venosus)

  • Domov
  • Krepkožilna dlakavica*

Družina: dlakavice (Bibionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, poplavni logi, mejice, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: v celoti črna, s prosojno mlečnimi krili. Glava je drobna, črna, tipalnice so kratke, črne. Oprsje je bleščeče črno, večinoma le ob straneh poraslo s svetlimi dlakami, v zadnjem delu grbinasto. Krila so krepko ožiljena, z izrazito, črno pterostigmo. Zadek je črn. Noge so v celoti črne, sprednja stegenca so nekoliko odebeljena (a manj, kot pri podobnih vrstah!), goleni zadnjih nog so nekoliko odebljene le v drugi polovici.

 

Samec: podoben je samici, od katere se loči po velikih, zbližanih očeh. Noge so precej dolge in vitke, prvi členek zadnjih stopalc (metatarz) je zelo dolg in vitek (pri podobnih vrstah je krajši in rahlo odebeljen).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od sredine aprila do začetka junija, z viškom v maju. Pogosto posedajo po listih dreves, predvsem samci se radi sončijo. Hranijo se v glavnem z nektarjem in pelodom. Ličinke živijo v tleh, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dolgonoga dlakavica* (Bibio longipes) - temnožilna dlakavica* (Bibio reticulatus) - rdečkasta dlakavica* (Bibio clavipes) - svetlokrila dlakavica* (Bibio leucopterus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti