Mali križevec* (Araneus sturmi)

  • Domov
  • Mali križevec*

Družina: križevci (Araneidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 4-5.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: med drevjem, mejice, svetli logi, parki, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: elo je večinoma rdečerjavo, z belim vzorcem na zadku. Glavoprsje (prosoma) je rahlo hruškaste oblike, večinoma enotno rdeče- ali rumenorjavo. Zadek (opistosoma) je jajčast do rahlo trikoten, na sprednjem delu močno dvignjen (grbast) in večinoma s temnejšima obstranskima lisama. Osrednji vzorec na hrbtnem delu je zelo raznolik, večinoma je temnejši in nažagano belo obrobljen, lahko tudi manjka. Noge so dolge, rumenkastorjave, pasaste.

 

Samec: je nekoliko manjši od samice in temnejši, predvsem zadek je lahko črnikastorjav in je manjši od glavoprsja, pogosto pa je svetel s temnejšim osrednjim delom. Prepoznamo ga po povečanih pedipalpih.

 

Obnašanje in razvoj: sodi med naše najmanjše križevce. Odrasli osebki so aktivni nekje od maja do juniju, nekatere samice lahko preživijo do jeseni. Mreže večinoma plete v nizkem grmovju in na drevesih (predvsem iglavcih), občasno jih razpne tudi med nizko podrastjo. Sicer podobno kot drugi križevci (Araneus spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): trioglati križevec* (Araneus triguttatus) - manjši osebki navadnega križevca (Araneus diadematus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti