Rana rumenoroba trepetavka* (Xanthogramma citrofasciatum / Philhelius citrofasciatus)

  • Domov
  • Rana rumenoroba trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-10.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: travniki, svetli gozdni robovi, mejice, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je črno z rumenimi pasovi in črtami (spominjajo na ose - mimikrija). Glava je v sprednjem delu citronsko rumena, kar je dobro vidno pri samicah, ki imajo razmaknjene oči (pri samcih se oči stikajo). Tipalnice so betičaste, rumenkaste. Oprsje je bleščeče črno z neizrazitima vzdolžnima pasovoma, ob straneh rumeno obrobljeno (rob je v spodnjem delu nekoliko odebeljen). Ščitek (scutellum) je polkrožen, v sprednjem delu rjavkast, sicer rumen. Krila so rahlo zatemnjena, s temno liso ob pterostigmi. Zadek je dokaj širok, rahlo sploščen s hrbtne strani, bleščeče črn, s po 3-4, prekinjenimi pasovi na 2. do 5. členku (tergitu), 4. in 5. členek sta v spodnjem delu rumeno obrobljena. Noge so skoraj v celoti rumenorjave, le stegenca sprednjih nog so včasih nekoliko temnejša (a nikoli črna!).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od aprila do julija, z viškom v maju. Aktivni so predvsem v sončnih dneh, ko radi posedajo po cvetovih in tudi po tleh. Hranijo se z nektarjem in rastlinskimi sokovi. Ličinke živijo v tleh, pogosto v mravljiščih mravelj rodu Lasius, kjer se verjetno hranijo s koreninskimi listnimi ušmi, ki jih "gojijo" mravlje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temnonoga rumenoroba trepetavka* (Xanthogramma pedissequum) - zgodnja osjelika trepetavka* (Chrysotoxum vernale) - pozna osjelika trepetavka* (Chrysotoxum festivum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti