Črnobinina listarica* (Tenthredo (Tenthredo) scrophulariae)

  • Domov
  • Črnobinina listarica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Tenthredininae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-17 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi in logi, ruderalne površine, jarki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po osjeliko obarvanem telesu (mimikrija), ki je črno z rumenimi pasovi na zadku in rumenimi lisami po oprsju. Glava in oči so črne, tipalnice so dokaj krepke, oranžne, na bazi rumene. Oprsje je bleščeče črno, v sprednjem delu rumeno obrobljeno (robna črta je na koncu kavljasto ukrivljena), na ščitku so rumene, polkrožne lise. Krila so rahlo rjavkasta, sicer prosojna, s krepko kostalno žilo in temnejšo liso na konicah. Zadek je črn, z rumenim pasom na sprednjem delu in petimi ozkimi pasovi na zadnjem delu, tudi konica zadka je rumena. Noge so rumene ali oranžne, s črnimi pasovi na stegencih (zadnja stegenca so večinoma v celoti črna).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do avgusta, pogosto se zadržujejo v nizki podrasti. Ličinke (pagosenice) so belkaste, gosto črno pegaste in s temno glavo. Živijo na različnih črnobinovkah (Scrophulariaceae), s katerimi se hranijo. Odrasli osebki plenijo manjše leteče žuželke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): šentjanževkina listarica* (Tenthredo zona) - osasta listarica* (Tenthredo vespa) - obrobljena listarica* (Tenthredo marginella).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti