Obrobljena talna stenica* (Legnotus limbosus / Legnotus limbatus)

  • Domov
  • Obrobljena talna stenica*

Družina: talne stenice (Cydnidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-4.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: nekoliko vlažnejša mesta, svetli logi, ruderalne površine, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalne oblike, bleščeče črno, zunanji rob pokrovk je ozko belkast. Glava je drobna, črna, oči so nekoliko izbuljene. Tipalnice so dolgočlenaste, dokaj kratke (iz 5 členkov), bazalna členka sta pogosto rjavkasta. Oprsje (pronotum) je široko, v spodnjem delu ob straneh rahlo poševno odsekano, sicer z ravnim robom, fino drobno jamičasto. Ščitek (scutellum) je zelo velik, jezičasto trikoten, fino drobno jamičast, sega do membranastega dela pokrovk. Pokrovke so široko jajčaste, ozko svetlo obrobljene na zunanjem robu, membranast del pokrovk je umazano bel do rjavkast. Noge so črne, po golenih porasle s trnastimi ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo bolj ali manj skozi večji del leta. Večinoma jih najdemo na različnih lakotah, predvsem na plezajoči lakoti (Galium aparine). Sesajo listne sokove iz stebelc in listov. Pogosto se vkopajo v tla ob hranilnih rastlinah. Ličinke (nimfe) so podobne odraslim, le da nimajo razvitih pokrovk, zadek pa je rožnatorjav, s črnimi lisami ob robu in v sredini.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): barjanska talna stenica* (Legnostus picipes) - črni kopač (Cydnus aterrimus) - spominčična talna stenica* (Sehirus luctuosus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti