Rumena palistarica* (Tenthredopsis sordida)

  • Domov
  • Rumena palistarica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Tenthredininae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdne čistine, mejice, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je v osnovi rumenkasto ali oranžnorumeno obarvano. Glava je rumena, po temenu rdečkasta ali oranžna (dobro vidna so 3 očesca - ocelli), oči so velike, črne, tipalnice so nitaste, rjavkaste, dokaj dolge. Oprsje je bleščeče, v osrednjem zgornjem delu rdečkasto ali oranžno pri samicah (oprsne ploščice so večinoma črno obrobljene), pri samcih pa črno. Ščitek (scutellum) je živo rumen. Krila so prosojna, temno ožiljena, kostalni (obrobni) del je temen, krepak in se konča v dvobarvno rumeno-črno, ozko podolgasto pterostigmo. Zadek je umazano rumenkast s temnimi osrednjimi lisami (pri samcih) ali skoraj enovito oranžen (večinoma pri samicah). Noge so rumenkaste ali rdečkaste, dokaj krepke.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila do julija, večinoma se zadržujejo v nizki podrasti ali med grmovjem. Hranijo se predvsem z nektarjem in pelodom, pogosto se zadržujejo na kobulnicah (Apiaceae), kot je npr. gozdna krebuljica (Anthriscus sylvestris). Ličinke so svetlozelene z vzdolžnimi olivnimi črtami in so nočno aktivne, hranijo se predvsem z listi in poganjki trav, včasih uplenijo tudi listne uši.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečkasta palistarica* (Tenthredopsis nassata) - temna palistarica* (Tenthredopsis litterata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti