Črnikasti kozak* (Hydaticus seminiger)

  • Domov
  • Črnikasti kozak*

Družina: kozaki (Dytiscidae: Dytiscinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-14.5 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: zamuljene manjše stoječe vode, mlakuže, mrtvice, kolesnice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, čokato, hidrodinamično, skoraj v celoti črno, z rumeno obrobljenimi pokrovkami in rumenim robom na oprsju. Glava je zaobljena, temna, z oranžnorumenim vzorcem na sprednjem delu, oči so majhne, svetle. Tipalnice so nitaste, rumenkaste. Oprsje je polkrožno, s skoraj ravnim spodnjim robom, zgornji rob je ob straneh rahlo trnasto podaljšan, sicer raven, oranžnorumen s široko, polkrožno črno liso, ki zajema večji del oprsja. Pokrovke so enakomerno drobno jamičaste, široko oranžnorumeno obrobljene (obroba ne sega do konca pokrovk in se pogosto razcepi in razprši), zadek je topo koničast. Trebušna stran telesa je temna. Sprednje noge so pri samcih na stopalcih močno diskasto povečane, s "priseski", pri samicah so stopalca koničasta, zadnje noge so temne, daljše, koničaste, z notranje strani porasle s plavalnimi ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo v manjših stoječih vodah, pogosto tudi v mlakužah kolesnic, kjer je blatno dno, pogosto z razpadajočim listjem med katerim se skrivajo. So plenilci in tudi dobro letajo. Ličinke so podolgaste, z velikimi, kleščam podobnimi čeljustmi in se prav tako hranijo plenilsko.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): prečnočrti kozak* (Hydaticus transversalis) - obrobljeni blatni potapnik* (Ilybius fuliginosus) - Sturmov kozak* (Agabus sturmii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti