Prodni paškratec (Erythromma lindenii / Cercion lindeni)

  • Domov
  • Prodni paškratec

Družina: škratci (Coenagrionidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 30-36 mm

Razširjenost: redko, lokalno

Življenjski prostor: obrežja gramoznic, prodnati deli rek, kanali in jarki bogati z vodno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Samec: precej je podoben samcem iz rodu škratec (Coenagrion). Glava je široka, črna, s sinjemodrimi prekinjenimi črtami na temenskem delu (med očmi). Oči so precej velike, sinjemodre, razmaknjene. Oprsje je enako obarvano kot pri travniškem škratcu (Coenagrion puella). Zadek je vitek, sinjemoder, s črnimi, ozko suličastimi lisami, na prvih dveh segmentih je črna lisa, podobna kelihu, 7. in 8. segment sta po zgornji strani črna, zadnji segment je moder. Priveski na zadku so dokaj veliki, temni, kleščasti. Krila so prosojna, pterostigma (žilno okence na krilih) je lečaste oblike, umazanosiva. Noge so sorazmerno kratke, ščetinaste, goleni in stegenca so po zgornji strani črna, po spodnji modra, stopalca so nekoliko svetlejša.

 

Samica: je rumenkasta do umazanorumena, predvsem po glavi in oprsju ter v sprednjem delu zadka. Oči so rumenozelene. Osrednji del zadka je modrikast, črne črte na zadku so razcepljene, na bazi okrogle, sicer ozko podolgaste in so razporejene vzdolž celega zadka. Priveski na zadku so svetli.

 

Obnašanje in razvoj: ta, bolj sredozemska vrsta, je pri nas nekoliko bolj vezana na s kisikom bogate vode, v Sloveniji je pogostejši ob nižinskih rekah v JV Sloveniji in za SV Slovenijo skorajda ni podatkov. Odrasli se pojavljajo od maja do julija. Samčki so teritorialni, pogosto posedajo po vodni geteaciji in letajo precej nizko. Ličinka je vitka, rjavkasta, s širokimi, listastimi škržnimi priveski na koncu zadka.

 

Podobne vrste: travniški škratec (Coenagrion puella) - bleščeči zmotec (Enallagma cyathigerum) - sinji presličar (Platycnemis pennipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti