Brestova popkova šiškarica (Eriosoma lanuginosum)

  • Domov
  • Brestova popkova šiškarica

Družina: prave listne uši (Aphididae)

Red: prsokljunci (Sternorrhyncha)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: povsod, kjer uspevajo bresti - mejice, logi, robovi travnikov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: samci so krilati (pterigotni), samice in ličinke so večinoma nekrilate (apterigotne). Telo je temnosivo do črnikasto, pogosto z modrikastim poprhom. Tipalnice so nitaste, glava je drobna, z dolgim sesalom. Oprsje je nagubano, zadek je pri samcih nekoliko modrikasto povoskan. Krila so prosojna, s temno, ozko pterostigmo.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na breste (Ulmus spp.). Šiške so močno nagubane in napihnjene, vrečaste, votle, po površini dlakave, sprva rdeče, kasneje zelene. Znotraj njih se razvija več generacij krilatih in nekrilatih uši. Ob zrelosti se pojavijo luknjice na šiški, skozi katere izletijo spolno zreli osebki. Oplojene samice nato izležejo jajčeca na drugega gostitelja, ki je večinoma hruška (Pyrus spp.). Občasno se lahko pojavijo v velikem številu, kar lahko delno oslabi drevesa. Vrsta ni invazivna in je avtohtona.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zalistna popkova šiškarica* (Eriosoma ulmi) - brezova listna uš* (Euceraphis betulae) - brestova listna šiškraica (Tertaneura ulmi).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti