Brestova listna šiškarica (Tetraneura ulmi)

  • Domov
  • Brestova listna šiškarica

Družina: prave listne uši (Aphididae)

Red: prsokljunci (Sternorrhyncha)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 2-3 mm

Razširjenost: precej pogosto

Življenjski prostor: svetli logi, grmovna mesta, obronki gozdov, mejice, posamična drevesa

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: pojavljata se dve obliki generacij, spolna (samci in samice) in nespolna (samo samice). Spolni osebki so krilati, s temnim telesom in modrikastim poprhom. Nespolne samice so rdečkaste, rožnate ali sivozelene, pogosto prekrite z voščenimi, modrikastimi dlakami in so nekrilate, živijo pa znotraj šišk.

 

Šiške: so podolgasto vrečaste oblike, pogosto s "pecljatim", sploščenim spodnjim delom, zelene ali rdečkaste, gladke, ob zrelosti se na mestih razpočijo in končno tudi posušijo. Razvrščene so vzdolž glavne žile po zgornji strani lista.

 

Obnašanje in razvoj: zrele nespolne samice živijo in se razvijajo znotraj šiške, ki jo zapustijo v pozno poletnem času. Na korenine trav nato izležejo jajčeca iz katerih se razvijejo krilati spolni osebki. Ti se parijo in samice nato izležejo jajčeca na različne breste. Iz njih se izležejo nekrilati samci in samice, ki se prav tako parijo. Samice nato izležejo posamična oplojena jajčeca na liste različnih brestov, najpogosteje poljskega bresta (Ulmus minor) ali dolgopecljatega bresta (U. laevis). Iz jajčec se izležejo ličinke nespolne generacije, ki sprva živijo na spodnji strani lista in s sesanjem povzročijo reakcijo na listu, ki tvori majhno bradavičasto tvorbo na zgornji strani. Ta začne rasti in čez čas se vanjo naseli mlada samica, ki sčasoma izleže neoplojena jajčeca v šiški.

 

Podobne vrste: brestova popkova šiškarica (Eriosoma lanuginosum) - zalistna popkova šiškarica* (Eriosoma ulmi).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti