Veliki slinar (Limax maximus)

  • Domov
  • Veliki slinar

Družina: slinarji (Limacidae)

Red: kopenski pljučarji (Stylommatophora)

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 10-20 cm

Razširjenost: precej pogosto

Življenjski prostor: v bližini hiš, gozdovi, mejice, pod različnim materialom

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo veliki, temno lisasti z rahlo rožnatim, črnikastim do sivkastim telesom. Telo je podolgovato z rahlim grebenom na zadnjem delu, ki pa se ne izteza vzdolž celega hrbta. Plašč (sedlo) je precej velik (skoraj 1/3 telesa), lisast, dihalna odprtina se nahaja v zadnjem delu. Spodnji del telesa (noge) je svetel, sivkast ali rumenkast. Tipalke na glavi so zelo dolge, svetle, s črnim, pikčastim očesom na vrhu.

Vrsta je zelo variabilna, pojavljajo se različno obarvani osebki (v celoti beli do skoraj črni), lise so večinoma temne, redkeje svetle, pogosto sta prisotni svetli vzdolžnio progi ob hrbrtišču.

 

Obnašanje in razvoj: pretežno nočna žival, ki se čez dan skriva v senčnih in vlažnih mestih, npr. pod lubjem odmrlih dreves, v štorih, kamnih ali pod različnim gradbenim materialom v bližini hiš. V nevarnosti nekoliko skrči glavo in jo vpotegne pod plašč, sicer pa ni preveč boječ. Sluz, ki jo izloča, je prosojna in mavrično bleščeča. Občasno se lahko razmnoži v velikem številu (je hermafrodit - dvospolnik). Hrani se z rastlinjem.

 

Podobne vrste: gozdni slinar (Limax cinereoniger) - drevesni slinar (Lehmannia marginata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti