Drevesni slinar (Lehmannia marginata)

  • Domov
  • Drevesni slinar

Družina: slinarji (Limacidae)

Red: kopenski pljučarji (Stylommatophora)

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 6-12 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, poplavni logi, mejice, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je sivkasto, rumenkasto ali umazano rjavo, nekoliko prosojno, izrazito do neizrazito progasto ali tudi brez prog (na hrbtišču je večinoma vzdolžna svetla proga), na zadnjem delu s kratkim grebenom, ki se le kratko izteza vzdolž zadnjega dela telesa. Plašč je največ 1/3 tako dolg kot preostali del telesa in je sedlast, z razločnimi finimi brazdastimi linijami, ki spominjajo na prstne odtise, največkrat z dvema neizrazitima, temnima obstranskima pasovoma. Dihalna odprtina se nahaja v zadnjem delu plašča. Tipalke na glavi so svetle in dokaj dolge. Spodnja stran je svetla. Sluz, ki jo izloča, je brezbarvna, steklasta.

 

Obnašanje in razvoj: aktiven je tako podnevi kot ponoči, največkrat ga lahko opazimo na deblih dreves. Hrani se predvsem z algami, lišaji in glivicami, ki jih postrga z lubja dreves. Vrsta je hermafrodit (obojespolnik).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki slinar (Limax maximus) - toplogredni slinar* (Ambigolimax valentianus) - zelenkasti kletni slinar* (Limacus maculatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti