Čebelja peskarica* (Cerceris rybyensis)

  • Domov
  • Čebelja peskarica*

Družina: peščene ose* (Crabronidae: Philanthinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-10 mm (samec), 8-12 mm (samica)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: predvsem na sončnih in peščenih mestih, cvetoči travniki,

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je črno z rumenimi pasovi na zadku. Glava je trikotna, sprednji del je rumen, temenski del z očesci (ocelli) je črn, grobo drobno bradavičast. Tipalnice so temne, ne presegajo oprsja. Oprsje je črno, grobo drobno bradavičasto, na privratnem delu z dvema majhnima rumenima lisama, rumeno je tudi prijemališče kril. Krila so prosojno rjavkasta ali s črnikastimi konicami, dobro ožiljena, z neizrazito pterostigmo. Zadek je valjast, na sprednjem delu močno zožen, na koncu koničasto zožen, nekoliko rebrast, črn in drobno grobo bradavičast, z rumenimi pasovi, ki imajo lahko puščičast vzorec. Noge so rumenkaste ali oranžnorjave, stegenca in del goleni so po zgornji strani črna, zadnje goleni imajo na notranji strani serijo zobcev.

 

Rodovi in vrste znotraj te družine so zelo težavni za določanje na terenu!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo od junija do septembra, v eni generaciji. Odrasli se hranijo z nektarjem in pelodom, občasno z manjšimi žuželkami. Samice uplenijo različno velike čebele iz različnih skupin, ki jih omrtvičijo in odnesejo v peščeni rov, izkopan v tla. Ta je lahko celo do 15 cm dolg in pogosto je po več rovov v koloniji. Na koncu vsakega rova se nahaja manjša kamrica, v katero samica, poleg omrtvičenega plena, odloži po eno jajčece. Iz njega se izvali ličinka, ki se nato hrani z uplenjenimi čebelami.

 

Pdoobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna peskarica* (Cerceris arenaria) - rumenotipalčna peskarica* (Cerceris sabulosa) - mnoge druge vrste iz te družine.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti