Navadna peskarica* (Cerceris arenaria)

  • Domov
  • Navadna peskarica*

Družina: peščene ose* (Crabronidae: Philanthinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-15 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: svetli in odprti prostori, obronki mejic in travnikov, sončna ter topla mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je "osastega" videza. Glava je široka, črna, z ozkimi, črnimi čeljustmi, nadustna plošča (klipeus) je črna z rumeno liso, ob očeh je na vsaki strani rumena lisa, drobna rumena lisa je tudi navadno za očmi, temenski del je fino drobno jamičast. Tipalnice so sestavljene iz 13 členkov, prvi členek je rumen, s črno progo, bazalni členki so po spodnji strani rjavi, ostali so črni. Oprsje je črno, grobo drobno bradavičasto, na sprednjem delu z dvema obstranskima rumenima progama, rumeno je tudi pritrjevališče kril. Ščitek je črn, rumeno obrobljen. Krila so rahlo temno rjavkasta, proti zunanjemu robu nekoliko temnejša, krepko ožiljena, z razločno, ozko pterostigmo. Zadek je precej dolg in vitek (skoraj tako dolg kot ostali del telesa), valjast, na sprednjem delu močno zožen, proti koncu koničast, rahlo rebrast, črn in drobno grobo bradavičast, enakomerno ozko rumeno pasast. Noge so rumenkaste ali oranžnorjave, prvi dve stegenci sta črni, zadnja stegenca so večinoma črna le pri vrhu, zadnje goleni so včasih pri vrhu črne, na notranji strani imajo serijo zobcev.

 

Samec: je manjši od samice, ima rumeno nadustno ploščo (klipeus). Od zelo podobnih samcev štiripasaste peskarice* (Cercis quadricincta) se le stežka loči. Pri tej vrsti so tipalnice sestavljene iz 13 členkov in so na koncu izrazito upognjene ter dolgo resasto ščetinaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do septembra, večinoma ob sončnih, toplih dneh, ko letajo po cvetovih. Hranijo se z nektarjem, občasno tudi z manjšimi žuželkami. Samice izkopljejo do 20 cm globoke rove v peščena tla, ki jih opremijo z več stranskimi zarodnimi kamricami. Vhod v rov je rahlo jamičast (spominja na krater). Kamrice zapolnijo z omrtvičenim plenom, večinoma z manjšimi rilčkarji (Curculionidae) in vanje izležejo posamična jajčeca. Ličinke se nato hranijo s plenom, dokler se ne zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): štiripasasta peskarica* (Cerceris quadricincta) - gladka peskarica* (Cerceris quinquefasciata) - temnokrila peskarica* (Cerceris sabulosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti