Štiripasasta peskarica* (Cerceris quadricincta)

  • Domov
  • Štiripasasta peskarica*

Družina: peščene ose* (Crabronidae: Philanthinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: sončna in peščena mesta, razgaljene površine, pusti travniki, robovi mejic in grmišč

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je "osastega" videza. Glava je široka, jajčasta, sprednji del je rumen, frontalna plošča (clypeus) je daljša kot je široka, ozko črno obrobljena v spodnjem delu, čeljusti so zelo vitke in črne, z ozko rumeno črto. Temenski del glave z očesci (ocelli) je črn, grobo drobno bradavičast, za očmi je pogosto drobna rumena lisa na vsaki strani. Tipalnice so sestavljene iz 13 členkov, prvi členek je rumen, le na bazi je črn, prvih nekaj členkov je po spodnji strani črnorjavih, ostali so črni, 3. členek je daljši kot pa je širok. Oprsje je črno, grobo drobno bradavičasto, na sprednjem delu z dvema obstranskima rumenima črtama, rumeno je tudi pritrjevališče kril. Propodeum (del pred zadkom) je rumeno obrobljen, po robu drobno jamičast in brez udrtine. Krila so rahlo rjavkasta, proti zunanjemu robu nekoliko temnejša, krepko ožiljena, z razločno, ozko pterostigmo. Zadek je valjast, vitek, na sprednjem delu močno zožen, proti koncu koničast, rahlo rebrast (segmenti so namreč zoženi), črn in drobno grobo bradavičast, večinoma s 4 do 5 rumenimi pasovi, prvi in zadnji pas sta navadno širša od ostalih dveh. Noge so rumenkaste ali oranžnorjave, prvi dve stegenci sta črni, zadnja stegenca so črna le pri vrhu, zadnje goleni so pri vrhu črne, na notranji strani imajo serijo zobcev, zadnja stopalca so prav tako temna.

 

Samec: je manjši od samice, ima vitkejši zadek in ozko pasasto obrobljene segmente (pasovi so večinoma enako široki), tipalnice so na vrhu rahlo ukrivljene. Od zelo podobnih samcev navadne peskarice* (Cercis arenaria) se le stežka loči, tipalnice so sestavljene iz 12 členkov in so na koncu skoraj ravne ter kratko ščetinaste.

 

Rodovi in vrste znotraj te družine so zelo težavni za določanje na terenu!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od junija, julija do septembra, predvsem v toplih, sončnih dneh. Samice izkopljejo plitve rove v peščena tla, kjer odložijo po eno jajčece v posebne kamrice. Te zapolnijo z omamljenim plenom, predvsem z raznimi manjšimi rilčkarji (Curculionidae). Z njimi se nato hrani ličinka, dokler se ne zabubi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna peskarica* (Cerceris arenaria) - temnokrila peskarica* (Cerceris sabulosa) - gladka peskarica* (Cerceris quinquefasciata) - čebelja peskarica* (Cerceris rybyensis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti