Črni debelonogi kozliček* (Ropalopus clavipes)

  • Domov
  • Črni debelonogi kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lamiinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-23 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: listnati gozdovi, sadovnjaki, skladovnice drv

Ogroženost vrste: vrsta je verjetno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki, nebleščeče črno obarvani kozlički. Glava je drobno jamičasta, črna, čeljusti so navzdol obrnjene, oči so močno izrobljene. Tipalnice so dolgočlenaste, bleščeče črne, daljše od telesa (vsaj pri samcih), 2. členek mnogo manjši od prvega, 3.-10. členki so pri vrhu rahlo trnato razširjeni, zato so tipalnice "trnato nazobčane". Oprsje je ob straneh topo koničasto izbočeno, širše kot je dolgo, motno črno, grobo jamičasto. Pokrovke so podolgaste, pod ramenskim delom ob straneh rahlo usločene, z ravnim zgornjim robom, na konicah zaokrožene, motno črne, v zgornjem delu grobo, v spodnjem delu fino drobno jamičaste. Noge so precej dolge, stegenca so betičasto povečana in pecljata, goleni zadnjih parov nog so precej dolge, pri vrhu zožene.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na listnate gozdove, prehodno se lahko pojavlja v sadovnjakih in skladovnicah ob hišah. Odrasli so aktivni od maja (junija) do julija. Ličinke živijo v trhlih vejah in pod lubjem različnih listavcev, njihov razvoj traja nekje dve leti. Vrsta je v Sloveniji sicer splošno razširjena, a povsod precej redka, populacije nazadujejo zaradi intenzivnega gospodarjenja z gozdovi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečenogi debelonogi kozliček* (Ropalopus femoratus) - vitki debelonogi kozliček* (Ropalopus macropus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti