Vitki debelonogi kozliček* (Ropalopus macropus)

  • Domov
  • Vitki debelonogi kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lamiinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-14 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: svetli listnati in mešani gozdovi, logi, redkeje parki in mejice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitki, nebleščeče črno obarvani kozlički. Glava je drobno jamičasta, črna, z navzdol obrnjenimi čeljustmi, oči so močno izrobljene. Tipalnice so dolgočlenaste, bleščeče črne, ne presegajo telesa, 2. členek je mnogo manjši od prvega, vsi členki so na vrhu netrnato razširjani (zato tipalnice niso "trnato nazobčane"). Oprsje je ob straneh rahlo grbasto izbočeno, širše kot je dolgo, motno črno, grobo jamičasto. Pokrovke so podolgaste, z ravnim zgornjim robom, na konicah zaokrožene, motno črne, v zgornjem delu grobo, v spodnjem delu fino drobno jamičaste. Noge so precej dolge, temne, stegenca so betičasto povečana in pecljata.

Od zelo podobnega črnega debelonogega kozlička* (Ropalopus clavipes) se loči po tem, da je precej manjši, tipalnice niso "trnato nazobčane", dlake na ščitku (scutellum) so svetle.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo v juniju in juliju, pogosto obiskujejo cvetove rožnic (Rosaceae) ali posedajo na listih in deblih dreves. Ličinke se razvijajo pod skorjo odmrlih večjih vej, kjer se hranijo z lesovino. Njihov razvoj traja nekje 2 leti. Vrsta ponekod nazaduje zaradi izgube ustreznih habitatov in življenjskih pogojev za razvoj ličink.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črni debelonogi kozliček* (Ropalopus clavipes) - rdečenogi debelonogi kozliček* (Ropalopus femoratus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti