Navadna ubijalka* (Choerades marginata)

  • Domov
  • Navadna ubijalka*

Družina: grabežnice (Asilidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-15 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, poplavni logi, mejice, obronki travnikov, parki, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, črno, raztreseno poraslo z rumenkastimi ščetinami. Glava je dokaj široka z velikimi očmi (te so pri samcih precej razmaknjene, pri samicah nekoliko zbližane, a se ne stikajo), sprednji del glave pod očmi je večinoma rumenkast (vsaj pri samcih). Tipalnice so rahlo betičaste, bazalni členek je največ do 2.5-krat tako dolg kot pedicel (2. členek). Oprsje je nekoliko dvignjeno, bleščeče črno, ob straneh rumeno ščetinasto, mesopleuron porasel s sivkastimi puhastimi dlačicami. Krila so nekoliko rjavkasta, dobro ožiljena, pterostigma ni razločna. Zadek je v sprednjem delu precej vitek, v zadnjem delu se razširi, od strani je rahlo lokasto ukrivljen, v celoti črn, le ob robovih (pogosto v apsovih) in med segmenti porasel z rumenkastorjavimi dlakami. Noge so črne, sprednji in srednje goleni so večinoma porasle z zlatnatimi dlakami, zadnja stegenca so nekoliko odebeljena in ukrivljena.

Ubijalke (Choreades) so med seboj zelo podobne in jih na terenu le stežka ločimo med seboj!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh od maja do septembra. Večinoma posedajo na listih dreves, od koder plenijo druge leteče žuželke, v glavnem druge dvokrilce (Diptera). Ličinke živijo v razpadajočem se rastlinskem materialu in trohnečem se lesu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mala ubijalka* (Choerades femorata) - zlatoščetinasta ubijalka* (Choerades fimbriata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti