Kraljeva stekleničarka* (Eumenes coronatus)

  • Domov
  • Kraljeva stekleničarka*

Družina: prave ose (Vespidae: Eumeninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-17 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, pripotja, sončna in peščena mesta, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitka osa z značilno zoženim bazalnim delom zadka, zato je podobna nekaterim osam iz drugih skupin. Glava je črna, frontalna nadustna plošča (clypeus) je v spodnjem delu črna, v zgornjem rumena, nad njo je manjša trikotna rumena lisa. Oči so velike, črne, večinoma je na vsaki strani prisotna manjša zaočesna lisa v obliki črte. Tipalnice so po zgornji strani črne, bazalni členek je mnogo daljši od ostalih. Oprsje je dokaj krepko, dvignjeno, puhasto dlakavo, večinoma skoraj v celoti črno, sprednji del je rumeno obrobljen, dve manjši kvadratasti rumeni lisi sta na zadnjem delu, pod njima je ravna rumena črta, rumeni lisi sta tudi na bočnem delu. Krila so vitka, dokaj temna, z izrazitimi žilami in temno pterostigmo. Bazalni del zadka (prvi segment metasome) je zožen, črn, v sprednjem delu z dvema drobnima rumenima pikama, zadnji del je rumeno obrobljen (obroba je večinoma dvojno lokasta). Preostali del zadka je zvonasto "napihnjen", puhasto dlakav, koničasto zožen, črn, z ozkimi rumenimi pasovi na zadnjih segmentih, na sprednjem segmentu sta dve stranski rumeni lisi in večji rumeni pas na zadnjem delu, ki ima značilno puščičasto črno liso. Noge so rumene, stegenca so večinoma črna, goleni so delno črne.

Vrste iz rodu Eumenes so izredno težavne za prepoznavanje.

 

Obnašanje in razvoj:odrasli letajo od maja do septembra, večinoma se zadržujejo na sončnih mestih, kjer plenijo manjše žuželke, hranijo se tudi z nektarjem in pelodom. Samice izdelajo majhna, kroglasta ali jajčasta stekleničasta gnezda iz blata ali strjenega peska, ki so okrog 1 cm velika. Vanje izležejo posamična jajčeca in jih zapolnijo z omamljenimi gosenicami (v glavnem lovijo gosenice pedicev (Geometridae)), ki so kasneje hrana razvijajoči se ličinki. Zožen vhod v gnezdo nato zadelajo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): resavska stekleničarka* (Eumenes coarctatus) - stekleničarka (Eumenes pedunculatus) - mehkodlakava stekleničarka* (Eumenes papillarius) - stekleničarka (Eumenes pomiformis) - rumenousta stekleničarka* (Eumenes punctaticlypeus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti