Navadni komar (Culex pipiens)

  • Domov
  • Navadni komar

Družina: komarji (Culicidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-7 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: različna vlažna okolja, mlake, jarki, kolesnice, mrtvice, manjši ribniki in gramoznice, močvirni predeli

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: so eni od najbolj znanih dvokrilcev. Samci se od samic ločijo po močno peresastih tipalnicah (te so pri samicah manj peresaste). Telo je zelo vitko, sivkasto do črnikasto, s svetlimi pasovi na zadku. Glava je drobna z velikimi očmi. Oprsje je rahlo dvignjeno, ovalno. Krila so ozka, prosojna, v mirovanju so podolžno zložena vzdolž telesa. Noge so tanke in zelo dolge,  sivkaste, na kolencih nekoliko svetlejše (niso pasaste!), med počivanjem držijo zadnje noge pogosto navzgor. Samice imajo dolgo, tanko sesalo, samci imajo močno skrajšano sesalo.

 

Obnašanje in razvoj: navadni komar sodi med najbolj razširjene vrste komarjev in je prisoten skoraj po vsem svetu (razen na južnem in skrajnem severnem polu). Znan je kot prenašalec štvilnih bolezni, med katerimi so tudi zelo hude (razne virusne in bakterijske bolezni). Samci se prehranjujejo izključno z nektarjem, samice pa v glavnem s krvjo sesalcev in ptičev, pa tudi dvoživk. Kri je vir beljakovin, ki jih potrebujejo za tvorbo jajčec. Oplojena jajčeca odlagajo v kupčkih po 200 do 300 na gladino vode (jajčeca so ozka in štrlijo navzgor) v obliki majhnega "splava". Iz njih se že po nekaj dnevih izležejo ličinke. Te so zelo prepoznavne in so brez nog, imajo veliko glavo in zelo dolgo dihalno cevko (sifon) na zadku, ki pri dnu nosi šop ščetinastih škržnih izrastkov. Hranijo se z raztopljenimi snovmi v vodi, algami in drobnimi organizmi. So ključni vir hrane za mnoge živali, kot so npr. številne žuželčje ličinke, mladice rib, dvoživke, vodni ptiči, itd. V zadnjem stadiju se zabubijo, bube so aktivne in večinoma plavajo tik pod vodno gladino, podobno kot ličinke. Ličinke se ob nevarnosti s sunkovitimi gibi telesa potopijo. Razvoj traja dobrih 20 dni, kar pa je odvisno od temperature. Odrasli so aktivni predvsem v mraku, ponoči in zjutraj, pojavljajo se lahko že od aprila, vse do oktobra.

 

Podobne vrste: vrtni komar (Culex hortensis) - tigrasti komar (Aedes albopictus) - celinski poplavni komar (Aedes vexans) - komar mrzličar (Anopheles spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti