Celinski poplavni komar (Aedes (Aedimorphus) vexans)

  • Domov
  • Celinski poplavni komar

Družina: komarji (Culicidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: poplavni logi, močvirni predeli, bližina voda, senčna in vlažna mesta, parki, tudi v bližini hiš

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je rjavkasto do sivorjavo. Glava je drobna, porasla s svetlimi luskicami, oči so velike, temne. Sesalo je pri samicah dolgo in tanko, pri samcih mnogo krajše. Zanje sta značilni dolgi, peresasti in marogasti tipalčici (palpi). Oprsje je temno, po zgornji strani poraslo z zlatorjavimi dlakami, ob straneh s serijo belkastih luskic (te so značilne za ves rod), ki tvorijo pike. Krila so ozka, rahlo potemnjena, žile so resasto dlakave, tudi zunanji rob kril je porasel z resastimi dlačicami. Zadek je temen, svetlo pasast (pasovi so v sredini izrobljeni in spominjajo na črko B), ob straneh in po spodnji strani porasel s svetlimi luskicami. Noge so dolge, tanke, temne, goleni so po spodnji strani svetle, členki stopalc so zelo dolgi, v zgornjem delu belo pasasti.

 

Obnašanje in razvoj: precej podobno kot pri navadnem komarju (Culex pipiens). Ličinke so podobne ličinkam navadnega komarja, a so nekoliko temnejše (progaste) in s srebrnkastim lesketom, stranske ščetine na zadku (abdomen) so podvojene ali potrojene. Dihalna cevka je krepka, s šopom ščetin nekje na sredini. Vrsta je zelo pogosta (ponekod pogostejša celo od navadnega komarja) in je nekoliko večja. Tudi pri tej vrsti sesajo kri samice, samci se hranijo z nektarjem. Samice odlagajao oplojena jajčeca v kupčke v vlažna in zamočvirjena tla, predvsem na travnikih in vlažnih gozdovih. Razvoj ličink je odvisen nato od temperatur in količine vode. Tudi ta vrsta je prenašalec različnih virov bolezni, kot so tahina, miksomatoza, encephalitis, itd.

 

Podobne vrste: tigrasti komar (Aedes albopictus) - duplinski komar (Aedes geniculatus) - korejski komar (Aedes koreicus) - navadni komar (Culex pipiens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti