Srednja osa (Dolichovespula media)


Družina: prave ose (Vespidae: Vespinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-22 mm

Razširjenost: pogosto do lokalno

Življenjski prostor: gozdovi, gozdne čistine, parki, mejice, sadovnjaki tudi ob hišah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Delavke, samci: telo je precej podolgovato, posebej še zadek. Sprednji del glave je v večji meri rumen, čeljusti so krepke rumene, le notranji rob je ozko črn, čez nadustno ploščo (klipeus) pogosto poteka ozka vzdolžna črna črta, črna črta je prav tako med tipalnicami, oči so velike, rjavordeče, rumeno obrobljene. Tipalnice so precej dolge nitaste, bazalni členek je rumen, ostali členki so črni, po spodnji strani črnorjavi. Oprsje je precej veliko, črno, v zgornjem delu z ozkima, rumenima, razvejanima prečnima črtama in s štirimi rumenimi kvadratastimi lisami v spodnjem delu (spodnji lisi sta pogosto rdečerjavi in povezani). Krila so prosojna, nekoliko rjavkasta, ozka. Zadek je precej dolg, črn, z ozkimi rumenimi pasovi, ki se nekoliko razširijo proti konici zadka, pogoste so tudi črne pike in lise, ki se iztezajo iz črnega dela segmentov. Noge so večinoma rumene ali rjavkaste, stegenca in goleni so pogosto tudi delno črna.

 

Matica: zelo je podobna evropskemu sršenu (Vespa crabro), od katerega se loči po sledečih znakih: zaočesna obroba je rumena (pri sršenu je rdečerjava) - na oprsju sta poševni rumeni razvejani črti, med katerima je rdečerjava lisa - prvi segment na zadku je v celoti črn (pri sršenu je rdeče obrobljen).

 

Obnašanje in razvoj: gre za socialno vrsto, ki gradi velika, papirnata gnezda in živi kolonijsko. Kolonija je kratkoživa, v povprečju nekje 3.5 mesece. V maju začne lanska matica graditi zametke gnezda iz celic, v katere znese posamična jajčeca, nekje od 10 do 15. Iz njih se izležejo prve delavke, za katere skrbi matica sama. Po 30. dneh odrastejo v prvo generacijo delavk, skrbijo za nov zarod in nadaljujejo z dograjevanjem celic v gnezdu (večinoma v nadstropjih), ki ga začnejo obdajati tudi s plastnatim, vrečastim zunanjim obodom (prepoznaven po svetlo-temnih valovitih pasovih). V juliju se razvijejo tudi mladi samci in mlade matice naslednje generacije. Gnezda so lahko velika in jih tvori tudi do 1000 celičnih enot. Prve matice se pojavijo v avgustu in se razkropijo naokrog do hibernacije (prezimovanja). Kolonija začne propadati, večina osebkov, z matico vred, pogine že pred jesenjo. Osebki so zelo agresivni v okolici gnezda, sicer pa se človeka izogibajo. Njihov pik je lahko precej boleč in lahko povzroči anafilektični šok pri alergičnih ljudeh! Ličinke in odrasli se hranijo z žuželkami, ki jih delavke uplenijo, pogosto pa se hranijo še z nektarjem, sadjem in rastlinskimi sokovi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kukavičja osa (Dolichovespula omissa) - saksonska osa* (Dolichovespula saxonica) - gozdna osa* (Dolichovespula sylvestris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti