Celinska krivocerka (Barbitistes serricauda)

  • Domov
  • Celinska krivocerka

Družina: srparice (Phaneropteridae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-24 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: senčni gozdovi, obronki gozdov, mejice, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: precej kompaktna kobilica, s krepkim zadkom in močno reduciranimi pokrovkami. Glava je zelenkasta ali rjavkasto rumena, z intenzivno svetlo rumeno ali belkato obrobo pod očmi, ki se nadaljuje še čez oprsje in pokrovke. Tipalnice so tanke, nitaste, mnogo daljše od telesa, rdečkaste. Oprsje je široko sedlasto, ob straneh svetlo obrobljeno, zeleno, drobno temno pikčasto. Pokrovke so izrazito skrajšane, rjave, ob straneh rumeno obrobljene. Zadek je precej masiven, večinoma zelen, posejan z drobnimi temnimi lisami, pogosto se po stranskih robovih nadaljuje svetel rob. Na koncu zadka se nahajata dva rjavkasta nitasta izrastka (cerka), zadek pa se nadaljuje v široko, srpasto oblikovano in navzgor ukrivljeno leglico (ovipozitor), ki je od strani sploščena, ima topo zaobljen vrho in drobno nazobčane/trnate robove (značilno za rod!). Noge so precej dolge, tanke, rdečkaste ali zelene, črno pikčaste, stegenca zadnjih nog niso izrazito povečana.

 

Samec: podoben je samici, le da je manjši, po hrbtnem delu zadka je navadno temnejši, skoraj črn, na koncu zadka ima le dva zelo velika, kleščata izrastka (cerka) in je brez leglice.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se večinoma zadržujejo v grmovju ali v krošnjah dreves, redko tudi na tleh, pojavljajo se nekje od julija do septembra. Aktivni so predvsem v mraku in ponoči, ko lovijo druge žuželke, hranijo pa se tudi z rastlinskimi poganjki, cvetovi in nektarjem. Ličinke se razvijejo spomladi in zgodaj poleti, večinoma živijo na tleh in imajo podobno prehrano kot odrasli.

 

Podobne vrste: Yersinova krivocerka (Barbitistes yersini) - beloproga steblikovka (Leptophyes albovittata) - dolgolegla steblikovka (Leptophyes laticauda) - cvetna lepotka (Poecilimon ampliatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti