Beloproga steblikovka (Leptophyes albovittata)

  • Domov
  • Beloproga steblikovka

Družina: srparice (Phaneropteridae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-14 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: gozdni robovi, mejice, grmovnata področja, travniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je zelena z rdečkastimi očmi in zelo dolgimi tipalnicami (vsaj 3-krat tako dolge kot telo), ki so kontrastno rdeče-belo obročkaste. Oprsje je široko sedlasto, zeleno ali rdečkasto (lisasto), s temnejšo liso na zadnjem delu, po zunanjem delu stranskih krp belo obrobljeno. Pokrovke in krila so močno reducirana in zelo kratka. Zadek je pri samicah nekoliko krepkejši kot pri samcih, zelen, ob straneh belo obrobljen, na sprednjem in zadnjem delu s črno črto ob vsakem robu, pri samcih je po zgornji strani pogosto rdečkasto nadahnjen. Noge so zelo dolge, stegenca so zelena in drobno črno pikčasta, ostali deli nog so rdečkasti. Samice imajo na koncu zadka kratko, krepko in srpasto ukrivljeno leglico, samčki imajo na koncu zadka dva rdeča, ravna cerka (trnata izrastka), ki sta na konicah kljukasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se večino časa zadržujejo v grmovju in nizkem drevju, zato jim v angleško govorečih deželah pravijo tudi "bush-crickets". Aktivni so nekje od junija do oktobra, hranijo se z različnimi rastlinami, kot so navadna zvezdica, regrat in travniški grahor. Vrsta je marsikje po Evropi močno ogrožena zaradi izginjanja primernih habitatov.

 

Podobne vrste: pikčasta steblikovka (Leptophyes punctatissima) - črnoroba steblikovka (Leptophyes boscii) - dolgolegla steblikovka (Leptophyes laticauda).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti