Zelena mušnica (Amanita phalloides)

  • Domov
  • Zelena mušnica

Družina: mušničarke (Amanitaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 5-15 cm (višina), 5-15 cm (širina klobuka)

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: različni gozdovi, parki, majhni gozdički, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: zoreč trosnjak je sprva krogličast in v celoti obdan z belo opnasto kožico (velum). Klobuk mladih trosnjakov je polkrožen do polkrožno koničast, kasneje se dežnikasto razprostre in zravna, pri starih trosnjakih se ob robovih uviha navzgor, pogosto tudi nacepi. Povrhnjica je gladka, rumeno- do olivnozelena, ob robovih svetlejša, zlahka se odlušči. Spodnji del klobuka (trosovnica) je porasel s številnimi belimi do rahlo zelenkastimi lističi. Bet je dokaj vitek, valjast, raven, v spodnjem delu odebeljen in pogosto z ostanki kožice, nekje na sredini beta je ohlapen, bel, široko opnast obroček.

 

Posebnosti: zelo znana in izjemno strupena gliva! V mnogih primerih so jo že zamenjali za zelo podobne "zelenkaste" glive, predvsem golobice (Russula spp.), kukmake (Agaricus spp.), kolobarnice (Tricholoma spp.) in podobne vrste. Že majhne količine glive lahko povzročijo zastrupitve s smrtnim izzidom! Trosnjaki se pojavljajo od julija do oktobra, predvsem pod listavci na gozdnih tleh. Uspeva posamično ali v majhnih, raztresenih skupinah.

 

Podobne vrste: citronasta mušnica (Amanita citrina) - pozlačeni lupinar (Amanita ceciliae) - hostni kukmak (Agaricus sylvicola).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti