Purpurna ognjenarka* (Pyrausta purpuralis)

  • Domov
  • Purpurna ognjenarka*

Družina: travniške vešče (Crambidae: Pyraustinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 18-20 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: travniki, mejice, grmovna mesta, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: zelo prepoznavna in variabilna vešča. Sprednja krila so z zgornje strani večinoma bleščeče škrlatnordeča, včasih sivočrna, s širokim osrednjim rumenim pasom, ki je predeljen v tri, med seboj ločene lise (pri zelo podobni timijanovi ognjeni vešči (Pyrausta ostrinalis) so lise sklenjene in ožje), velika, skoraj trikotna rumena lisa je na bazalnem delu kril, med njo in pasom je večinoma še ena manjša, subkostalna rumena lisa, ob robu kril se pogosto pojavi še ozek, prekinjen rumen pas. Zadnja krila so z zgornje strani sivočrna, s širokim osrednjim rumenim pasom, ob katerem se na notranji strani nahaja rumena lisa, pogosto pa še bazalna, vzdolžna črta, na spodnjem robu se lahko pojavi še ozek, razpršen rumen pas. Spodnja stran kril je večji del sivočrna, obrobni deli so škrlatnordeči in z enakim vzorcem rumenih lis, kot na zgornji strani kril. Robovi kril so ščetinasto dlakavi. Oprsje je pokrito z rumenimi dlakami, zadek je črn, s svetlimi prečnimi pasovi.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni čez dan, pogosto se skrivajo v podrasti in pod listi dreves. Pojavljajo se od maja do avgusta, v dveh generacijah. Gosenice so rumenkaste z rdečkastim pridihom, močno nagubane, porasle z redkimi, togimi ščetinami in črnimi bradavicami. Domnevno se hranijo z listi in poganjki navadne črnoglavke (Prunella vulgaris), morda tudi s poganjki materine dušice (Thymus spp.) in njivske mete (Mentha arvensis).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): timijanova ognjenarka* (Pyrausta ostrinalis) - kaduljina ognjenarka* (Pyrausta falcatalis) - zlata ognjenarka* (Pyrausta aurata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti