Belolisa čebela pohajkovalka* (Nomada alboguttata)

  • Domov
  • Belolisa čebela pohajkovalka*

Družina: čebele (Apidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-10 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: topla, peščena mesta, obronki zakisanih gozdov, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo so podobni "osam". Glava je črna, dlakava, oči so velike, temno rdečerjave (pri samcih svetlejše) in rdečerjavo obrobljene, nadustna ploščica (clypeus) je prav tako rdečerjava. Tipalnice so ozko betičaste, pri vrhu pogosto ukrivljene, rdečerjave ter črno progste pri samcih, bazalni členki so v celoti črni. Oprsje je krepko, nekoliko dvignjeno, črno, gosto dlakavo, z vzdolžnima rdečerjavima pasovoma in rdečerjavima grbicama v spodnjem delu (te grbice so rahlo višje od oprsja - stranski pogled). Ščitek (scutellum) je rdečerjavo grbičast. Krila so prosojna, ob zunanjem robu rahlo zatemnjena, ozka, s krepko kostalno žilo in rjavkasto pterostigmo. Zadek je vretenast, zožen v sprednjem in v zadnjem delu, rdečerjav, z rumenkastimi ali belkastimi lisami, pogosto sta razviti dve trikotni lisi na 2. segmentu in dve obstranski piki na 3. segmentu ter kvadratasti lisi na zadnjih segmentih, ti so ozko črno obrobljeni. Noge so rdečerjave, le stegenca so delno črno obarvana. Samci so nekoliko manjši od samic.

 

Obnašanje in razvoj: kot vse vrste iz rodu pohajkovalk (Nomada), je tudi ta vrsta kleptoparazitska. Samice odlagajo jajčeca v kamrice z jajčeci ali ličinkami nekaterih vrst peščinskih čebel (Andrena spp.), kot sta npr. A. barbilabris in A. ventralis. Ličinka sprva požre gostiteljevo jajčece ali ličinko, nato se hrani z zalogo hrane, s katero je zapolnila kamrico gostiteljska matica. Odrasli so aktivni nekje od aprila do junija, pojavljajo se le v eni generaciji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenolisa čebela pohajkovalka* (Nomada flavoguttata) - rdečeroga čebela pohajkovalka* (Nomada ruficornis) - rumena čebela pohajkovalka* (Nomada flava).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti