Toporoga čebela pohajkovalka* (Nomada flavopicta)

  • Domov
  • Toporoga čebela pohajkovalka*

Družina: čebele (Apidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: sončna, peščena mesta ob robovih gozdov, travnikov, mejic in ruderalnih površin

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je nebleščeče črno z rumenimi pasovi na zadku in rumenimi grbicami po oprsju in ščitku (scutellum). Glava je dokaj široka, hrapava, črna, nadustna ploščica (clypeus) je pri samcih rumena, pri samicah oranžna, čeljusti so oranžne s črnimi konicami. Tipalnice so ozko betičaste, temne, na konicah rahlo upognjene, po spodnji strani rjavordeče. Oprsje je široko, hrapavo, ob straneh in na sprednjem delu z rumenimi grbicami. Ščitek je črn, s po dvema rumenima grbicama. Krila so prosojna, črno ožiljena. Zadek je ovalno jajčast, črn, z rumenimi pasovi, na 1. segmentu se pasova skoraj zlivata, na naslednjih dveh segmentih sta večinoma razločno prekinjena, na zadnjih segmentih se spet skoraj zlijejo. Noge so oranžnorumene z rahlo temnejšim odtenkom na stegencih, ki so pri samcih skoraj črna.

 

Obnašanje in razvoj: kot druge vrste iz rodu pohajkovalk (Nomada), je tudi ta vrsta kleptoparazitska. Samice odlagajo jajčeca v zarodne kamrice z jajčeci ali ličinkami nekaterih vrst žagorožk (Melitta spp.), predvsem meteljčne žagorožge (Melitta leporina), morda tudi zvončične žagorožke (M. haemorrhoidalis) in zobnične žagorožke (M. tricincta). Ličinka sprva požre gostiteljevo jajčece ali ličinko, nato se hrani z zalogo hrane, s katero je zapolnila kamrico gostiteljska matica. Odrasli so aktivni nekje od julija do septembra, pojavljajo se le v eni generaciji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): poljska čebela pohajkovalka* (Nomada goodeniana) - rumenonoga čebela pohajkovalka* (Nomada succincta) - Marshamova čebela pohajkovalka* (Nomada marshamella) - čebela pohajkovalka* (Nomada mutica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti