Velika kozja brada (Tragopogon dubius)

  • Domov
  • Velika kozja brada

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-80 cm

Razširjenost: zelo redko, prehodno

Življenjski prostor: ruderalne površine, cestni jarki, topla mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: visoka, pokončna enoletnica ali dvoletnica. Steblo je olistano do vrha, velikokrat kosmičasto dlakavo, pod koški razločno kijasto odebeljeno, vsebuje bel mleček, ki na zraku porjavi. Listi so ozko čratalasti, v spodnjem delu razširjeni in delno obdajajo steblo, sinjezeleni, vzdolžno žilnati, z ravnimi, pokončnimi ali mlahavimi konicami, v spodnjem delu pogosto kosmičasto vlaknati. Koški so navadno posamični, na dolgih pecljih, rumeni, 4-6 cm široki. Ovojkovi listi so ozko trikotno šilasti, mnogo daljši od koška, s krepko osrednjo žilo. Plod je rožka (ahena), 2-4 cm velik, na vrhu se podaljša v pecljato, košato kodeljico, ki je umazano bela.

 

Posebnosti: vrsta je pogostejša v priobalno-kraških območjih Slovenije, v notranjosti se pojavlja večinoma prehodno. V regijo je verjetno zanešena s tranzitnim prevozom. Koški se odprejo zgodaj zjutraj in se že okrog poldneva zaprejo.

 

Podobne vrste: vzhodna kozja brada (Tragopogon pratensis subsp. orientalis) - Tommasinijeva kozja brada (Tragopogon tommasinii). - porovolistna kozja brada (Tragopogon porrifolius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti