Vzhodna (travniška) kozja brada (Tragopogon orientalis / Tragopogon pratensis ssp. orientalis)

  • Domov
  • Vzhodna (travniška) kozja brada

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-80 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: bolj gnojeni travniki, obronki njiv, mejice, pripotja, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna dvoletnica ali večletnica z belim mlečkom. Steblo je večinoma olistano do vrha, nerazraslo, golo, le mestoma kosmičasto belodlakavo. Listi so ozkočrtalasti, precej dolgi, goli, previsni, na konceh se pogosto kodrajo/zvijejo, žlebasti, vzporedno žilnati, pri dnu nekoliko razširjeni, sedeči. Koški so posamični, z rahlo odebeljenim "pecljem", 3-5 cm široki, samo z jezičastimi, zlatorumenimi cvetovi. Košek obdajajo zeleni, ozkočrtalasti, razprostrti ovojkovi listi, ki so večinoma tako dolgi ali krajši od širine koška, nad dnom prečno priščipnjeni. Plod je ozek, podolgovat orešek (rožka - ahena), ki je rahlo bradavičast, na vrhu podaljšan v kljunec in s šopasto kodeljico (reducirani čašni listi) iz enostavnih laskov.

 

Posebnosti: dokaj razširjena travniška vrsta, značilna za nekoliko bolj dognejevane površine. Mladi poganjki in korenine so ustrezna solata za bolnike z diabetesom. Koški so odprti le v dopoldanskem času, nato se zaprejo. "Lučke" so podobne regratovim, vendar mnogo večje, semena prav tako raznaša veter in večje živali.

 

Podobne vrste: velika kozja brada (Tragopogon dubius) - Tommasinijeva kozja brada (Tragopogon tommasinii) - nizki gadnjak (Scorzonera humilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti