Navadna cimetovka* (Corizus hyoscyami)

  • Domov
  • Navadna cimetovka*

Družina: steklokrile stenice (Rhopalidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: predvsem travniki in travnate površine, obronki gozdov, robovi mejic, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po rdeče-črni obarvanosti telesa, ki je kratkodlakavo. Glava je v sprednjem delu koničasta, rdeča, temna ob očeh, ki so prav tako temne. Tipalnice so nitaste, dolgočlenaste, temne, končni členek je nekoliko debeljši od ostalih. Oprsje (pronotum) je široko trapezasto, fino plitvo jamičasto, rdeče, v zgornjem delu s črnim robom, v spodnjem delu na vsaki strani s črno, plitvo izjedeno liso.  Ščitek (scutellum) je jezičasto trikoten, v zgornjem delu črn, konica je rdeča. Pokrovke so rdeče, z velikimo, črno piko na vsaki strani, ob ščitku črne in ponavadi s s paroma manjših črnih pik, prileglo kraktodlakave. Krila so temna. Noge so vitke, črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni večji del leta, parijo se zgodaj poleti. Samice vse do junija izlegajo rdečkasto obarvana jajčeca na dele rastlin. Zgodnje nimfe (instarji) so rjave, ob robu zadka porasle z drobnimi, svetlimi trni in gosteje dlakave kot odrasli osebki, njihov razvoj traja nekje do septembra. Tako odrasli, kot tudi ličinke, se hranijo s sokom semen različnih košarni (Asteraceae, Cichoriaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): osatova vitezovka (Spilostethus saxatilis) - križarska vitezovka (Lygaeus equestris) - rdeči škratec (Pyrrhocoris apterus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti