Rdečenogi pujskov najezdnik* (Amblyjoppa fuscipennis)

  • Domov
  • Rdečenogi pujskov najezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Ichneumoninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 16-25 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: mejice, grmovna mesta, obronki gozdov, visoke steblike

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki, s črnim telesom in oranžnordečim zadkom. Glava je črna, na zgornji strani ob očeh z belim pasom na vsaki strani. Tipalnice so nitaste, dokaj dolge, pri samcih v celoti črne, pri samicah so v osrednjem delu belkaste. Oprsje je krepko, črno, v sprednjem delu ob robu z belo črto na vsaki strani, bela lisa je tudi ob bazi kril, ščitek (scutellum) je kremasto bel, jezičast. Krila so nekoliko temna, ko so zložena se kovinsko modro belščijo, pterostigma (žilno okence) je oranžna in se podaljšuje v kostalni del. Zadek je vitek, v sprednjem delu zožen, v celoti oranžnorumen ali oranžnordeč. Noge so vitke, dolge, rumenkaste, le stegenca so črna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do začetka septembra, z viškom v avgustu. Vrsta parazitira v gosenicah različnih vrst veščecev (Sphingidae). Samice odložijo po eno jajčece na gostiteljsko gosenico. Izležena ličinka se nato razvija znotraj gosenice, dokler se ne zabubi in ubije gostitelja. Tam tudi prezimi, odrasli osebki se izležejo v zgodnjem poletju naslednje leto.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): najezdnik (Protichneumon pisorius) - črni pujskov najezdnik* (Amblyjoppa proteus) - rdečenoga bubarka* (Pimpla rufipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti