Rdečenoga bubarka* (Pimpla rufipes)

  • Domov
  • Rdečenoga bubarka*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Pimplinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-24 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: gozdni robovi, mejice, svetli gozdiči, visoko steblikovje

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki, vitki, črno obarvani z rumenkastimi nogami. Glava je ploska, črna, oči so velike, tipalnice so precej dolge, nitaste, črne. Oprsje je krepko, bleščeče črno, osrednji oprsni ščit je velik, rahlo plitvo izbrazdan. Krila so prosojna, dobro ožiljena, pterostigma je dokaj drobna, dvobarvna, črna, z belkastim bazalnim delom. Zadek je dokaj kompakten, podolgasto valjast, v celoti črn, pri samici je na koncu podaljšan v kratko (pol tako dolgo kot je zadek), ravno leglico, pri samcu je zaokrožen in preoblikovan v kompleksen spolni aparat. Noge so večji del rumenkaste ali oranžnorumene, le bazalni členki in deli stegenc so bleščeče črni, zadnja stopalca so prav tako temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh od poznega poletja do pozne jeseni. Prehranjujejo se z nektarjem, pa tudi hemolimfo gosenic in bub. Samice aktivno iščejo bube različnih metuljev, v katere nato izležejo jajčeca. Če je buba majhna, izležejo vanjo neoplojeno jajčece iz katerega se razvije samček. Če je buba velika, pa vanjo izležejo oplojeno jajčece, iz katerega se razvije samica. Ličinke živijo znotraj bube, dokler je v celoti ne izžrejo, nato se zabubijo. Prezimijo kot odrasli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): gozdna bubarka* (Pimpla contemplator)ostrogasta bubarka* (Pimpla spuria)navadni kavljastorepi najezdnik* (Apechthis compunctor).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti