Navadni kavljastorepi najezdnik* (Apechthis compunctor)

  • Domov
  • Navadni kavljastorepi najezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Pimplinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-15 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi, gozdiči, mejice, gozdni robovi, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je vitko in podolgovato, v celoti bleščeče črno. Glava je črna, oči prav tako. Tipalnice so nitaste, bazalni členek je povečan (ob njem je včasih bela pika), črn, ostali so krajši, po zgornji strani rumenkasto do oranžnorumeni. Oprsje je bleščeče črno, nekoliko izbočeno, večinoma brez rumenih črt, ščitek (scutellum) je večinoma črn, redko delno rumenkast. Krila so prosojna, izrazito ožiljena, še posebej kostalni del, pterostigma je ozka in dvobarvna, črna s kremasto belim sprednjim delom. Zadek je ozek in dolg, črn, na koncu s togo leglico (ovipozitor), ki je daljša od zadnjih treh segmentov zadka in je pri vrhu navzdol ukrivljena (zelo podoben rod Pimpla ima ravno leglico). Noge so enovito oranžno- do rdečerumene, večinoma enovito obarvane, včasih je zadnja golen temno pasasta (včasih z belim pasom pri vrhu), zadnja stopalca so navadno temnejša.

 

Samec: podoben je samici, le da ima rumenkasto obrobljene oči, večinoma po dve zlatorumeni črti na oprsju in rumenkast sprednji del glave, ščitek je vsaj delno rumenkast in je brez leglice. Od zelo podobnega samca rumenočrtega kavljastorepega najezdnika* (Apechthis quadridentata) se loči po tem, da so noge večinoma enovito oranžno- do rdečerumene, le stopalca so temnejša.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do oktobra, večinoma se zadržujejo v podrasti in nizkem grmičevju. Hranijo se s pelodom in nektarjem ter manjšimi žuželkami. Samice odlagajo jajčeca v gosenice različnih vrst metuljev, znotraj katerih se nato razvijajo ličinke, ki se zabubijo, ko izžrejo gostitelja.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečenoga bubarka* (Pimpla rufipes) - rumenočrti kavljastorepi najezdnik* (Apechthis quadridentata) - rdečkasti kavljastorepi najezdnik* (Apechthis rufata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti