Gozdna bubarka* (Pimpla contemplator)

  • Domov
  • Gozdna bubarka*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Pimplinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-10 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: svetli logi z bogato podrastjo, mejice, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, črno, le noge so rumenordeče. Glava je ploska, črna, oči so velike, tipalnice so precej dolge, nitaste, črne. Oprsje je krepko, bleščeče črno, osrednji oprsni ščit je velik, rahlo plitvo izbrazdan. Krila so prosojna, dobro ožiljena, pterostigma je dvobarvna, večji del črna, manjši del belkasta. Zadek je dokaj kompakten, valjast, črn, pri samici je na koncu podaljšan v ravno, igličasto leglico, pri samcu je zaokrožen in preoblikovan v kompleksen spolni aparat. Noge so večji del rdeče do rumenordeče, zadnje goleni so črne s kontrastno belim osrednjim pasom.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od maja vse do oktobra. Navadno se zadržujejo v podrasti ali letajo med vejami grmov in drevja, kjer iščejo cvetove (hranijo se z nektarjem). Samice odlagajo jajčeca na gosenice nekaterih metuljev, ki jih nato ličinke parazitirajo dokler gostitelj ne pogine, nato se zabubijo zunaj gosenice. Prezimijo kot odrasli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečenoga bubarka* (Pimpla rufipes) - ostrogasta bubarka* (Pimpla spuria) - najezdnik (Itoplectis maculator).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti